onsdag 10. september 2008

Mandagsportrettet - De Uopplystes Forening

I Avisa Norldands horoskop for fiskene, stod der å lese en mandag: Du vil snart få en hobby.
Dette leste Wenche, og fem minutter senere ringte Hilde for å høre om hun ville være med på quiz på Kafé Kafka.
Og uopplysningstiden var kommet.


Og foreningen består av?
- Marit er lagets gründer, forklarer Wenche. Hilde er sekretær og Quizzekampen-arkivar, Anniken er pengeleverandør, Merete er lagets musikkalibi, og Stine er sprinter.
Sprinter?
- Joda, Stine er lagets sprinter forklarer hun videre - fordi hun løper raskest med spisse albuer for å hente billedoppgave, og for å levere svarark fem sekunder etter at det egentlig er for sent å levere.
Er dere virkelig uopplyste?
- Nei, det kommer an på... Beste notering vi har hatt er en tredjeplass, sier sekretæren Hilde.
- Det føltes som en ren seier. Og vi går for seier hver eneste gang, selv om vi først og fremst er der for å ha det gøy.
Dere er da rent opplyste på visse områder?
- Det vi først og fremst er gode på er kreative svar, fortsetter Hilde. - Og vi er veldig gode på å være kanonbombesikre på svar som viser seg å være dundrende feil.
De andre nikker samstemte.
- Bildet av Mariah Carey som vi trodde var Trine Rein var hard å svelge, sier Anniken. - Og vi var brennsikre på at bildet av Stanley Kubrick var Salman Rushdie, selv om kategorien var om berømte regissører.
Og så blander vi alltid Elisabeth Granneman med Arne Bendiksen. Men vi har også mange stang-inn, enkelte ganger vill gjetting som viser seg å være riktig.
- Står vi mellom to svar og skriver det ene, så er det alltid det andre som er riktig, sier Hilde. Og én av oss gir seg for lett på svar som er riktige ..
- Ja, jeg hadde veldig rett en gang, svarer Anniken - men jeg prata meg bort og hadde til slutt overbevist alle, inklusive meg selv, om at jeg tok feil.


Å prate seg bort og skrive feil svar er vel noe alle quizzere kjenner seg igjen i.
Men én ting er unikt med Foreningen, det er ingen andre lag som slår dem på kreative svar.
- Vi har som en absolutt grunnregel at vi aldri lar et svar stå blankt, forteller Stine.
- Vi skal og må alltid skrive noe, og da hender det at det blir allmenn latter og nachos av det.

Og Foreningen har en del av sine bidrag på siden for tabber og vittigheter.
De står blant annet for den israelske statsråden som var synagoge - og undervisningsminister, for at Emil i Lønnebergets høne med ett ben het Feather Mills McCartney, og at den første legen som foretok en hjertetransplantasjon het Dr. Drake Ramore. For å nevne noe.
- Vi gjør oss bemerket på andre måter enn å vinne, kan du si, sier Marit - og de andre ler.
- Det er stor stas å bli nevnt i Quizzekampen, og artig å få oppmerksomhet og belønning, påpeker Stine. - En gang prøvde vi å drikke alkohol under quizen for å se om det hjalp på poengene, men vi ble ikke særlig klokere.
- En vakker kveld skal nok vi også vinne, sier Merete, og når vi gjør det skal vi bruke premiepengene på et stempel og en liten vimpel med lagnavnet på. Det bestemte vi på forrige styremøte. Stempelet brukes til å signere svararkene med, og vimpelen skal stå og pryde bordet vi sitter på.
Så dere har fast bord?
- Nei, vi holder til over alt, sier Anniken. Og vi trives over alt, bare vi har albuerom og naboene ikke kommer for nære. Da blir vi skeptiske. Men vi har stor reskept for de faste lagenes faste bord. Selv om det er fryktelig morsomt å se quizzernes fortvilede uttrykk i ansiktet når yndlingsbordet er opptatt. Noen blir temmelig desperate.

- Men en gang gjorde vi den helt store tabben, sier Wenche halvt hviskende.
De andre grøsser, og jeg hører lave stønn av gremmelse.
- Hvis Mandagsklubben leser dette, fortsetter hun, så vil vi bare si at det var ikke meningen å sette oss på deres bord den gangen vi gjorde det. Vi ville aldri ha .. hun klynker, og Stine tar over. - Nei, hadde vi visst at det var deres bord så ... Nei, aldri. Aldri!
Du verden. Hva skjedde?
- De måtte ned i kjelleren, svarer Merete.
Og så gikk det jo bra da, for de fikk en etterlengtet seier da de ble plassert der. Og det er vel egentlig en lærdom alle quizzere bør ta med seg - at enkelte ganger man ned i kjelleren.
- Men vi tar uansett aldri bordet deres igjen, for nå vet vi bedre. Mandagsklubben har en spesiell plass i hjertene våre, selv om vi ikke kjenner dem. Og vi ønsker dem alt godt.
Hvorfor?
- De er jo så gode! smiler Anniken muntert. - Vi tenker ofte når du stiller spørsmål; Dette kan sikkert ikke Mandagsklubben! Men så kan de det trolig allikevel. Vi ser opp til dem og beundrer dem, uten at vi helt vet hvorfor, det bare ble sånn. De er liksom litt sagnomsuste. Vi skjønte raskt at dette laget var noe helt spesielt.
- Og da vi en gang satte oss på Helt i Tets bord, fikk vi godteri av Mandagsklubben - akkurat som Helt i Tet bruker å få, fortsetter hun. Det var helt tydelig at å få godteri av dem fulgte med Helt i Tet-bordet, og ikke laget. Og det synes vi var fint.
- Etter dette har vi tatt etter Mandagsklubben når det gjelder innkjøp av godteri, men vi er ikke så velorganiserte på innkjøp som dem, sier Stine. - Men alltid godteri på quiz, og alltid en høy bunke servietter midt på bordet.
Servietter? Sikler dere mye?
- Nei, vi skriver ned svarene til sekretæren på dem, så ingen fanger opp våre evenelle rikige svar, forklarer Wenche.
- Ikke at vi har så veldig mange av dem, men det hender! - skyter Stine inn. - Vi tok glatt 12 poeng på sitcoms, og også på TV-reklame og Ringenes Herre. Og så har vi selvfølgelig gjort det bra de gangene vi har hatt ønskektagorier.
Hvilke ønskekategorier?
- Vi valgte først Berømte Fengselsfugler, og neste gang ble det Romantiske Komedier, svarer Hilde.
Dere er gode på underholdning og typiske rosa TV-spørsmål?
- Ja, svarer de alle samstemte. Og det opplyses; - Skulle vi få bestemme, vi vi gjerne ha mer underholdningsspørsmål. Kjendissladder og nyheter fra Se & Hør hadde vært veldig bra.

Det er mulig at en eventuell gjensidig beundering fra Mandagsklubben forsvant akkurat nå.
De Uopplystes Forening er uansett langt fra Utrivelige eller Uredde.
Eller Uopplyste.

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha, jeg må le, men skjønner faktisk litt at de uopplyste bommet på Stanley Kubrick og skrev Salman Rushdie, for det finns jo noen likheter.... Flott med en Quizmaster som er så god til å linke at vi andre skjønner hva de uopplyste tenker...