mandag 9. november 2009

Quiz 09. november

Jaddaaaa!
Det gikk veien for Ja, det e oss i kveld, og det nokså kolossalt.
De befinner seg herved i den eksklusive 58 poeng-klubben som kun meget få quizlag er medlemmer av.
De vant altså med de 58, ett poeng unna rekordtangering, og to poeng foran Roald Aas og InQuizisjonen; den spanske på andreplass.
Gratulerer!

MOT-prisvinner Runar Berg

Ett eneste lag, RPRK, klarte de fullkomne tolv på Aktueltrunden i kveld.
Og da svarte de som eneste lag riktig på alle følgelige aktualiteter:

Glimtspilleren som mottok MOT-prisen, Runar Berg, den nå avdøde travhesten Sugarcane Hanover, Egil Drillo Olsen som skal være trener for det norske herrelandslaget i fotball, og Ståle Solbakken som skal overta etter Olsen i 2012.

En bitteliten pause i fotball i det vi gikk videre til Norsk Målungdoms dialektpris som gikk til Eli Kari Gjengedal, broen som kollapset under konstruksjon i Andorra, den sveitsiske skøyteløperen Roger Schneider som har prøvd å innføre en ny og artig skøyteteknikk, den verdensberømte cellisten Trul Mørk som har måttet avlyse alle sine konserter, og den europeiske menneskerettsdomstolen som vil ha fjernet krusifikser fra italienske klasserom.

Tilbake til fotball igjen, og helgas cupfinale med Mame Biram Diouf som scoret to mål for Molde, Amund Skiri som satte inn siste straffe for Aalesund via stanga, og til slutt i kategorien - skuespilleren Sarah Jessica Parker som blir en av Barack Obamas rådgivere for kunst.

RPRK på 12 altså, med noen lag etter seg på 11 og 10.
Snittsum på 8,8.

Kjent og eksentrisk ålesunder

Helgas cupfinale var også representert i kveldens billedoppgave.
Men (nesten) ikke i form av fotballspillere - derimot i form av tolv kjente personer fra Ålesund og omegn som meget sannsynlig jublet høyt etter ganske mange nervepirrende minutter i cupfinaleform.

De tolv kjente ansiktene i runden var følgende menneskers:

Mariann Thomassen, Kristin Krohn Devold, Elisabeth Andreassen, Arill Riise, Bjørn Helge Riise, Annbjørg Lien, Ingebrigt Davik, Simon Flem Devold, Are Kalvø, Synnøve Skarbø, John Arne Riise og Olga Marie Mikalsen

Tolv lag med tolv poeng på runden, og kveldens letteste kategori var så unnagjort med snittsum på 10,6.


Ålesunder med viktig budskap

Så til musikk - i form av mer eller mindre igjenkjennbare lydkutt.
Temaet for kvelden ble ei røpet, det måtte quizlagene selv finne ut av.
Det gjorde også de aller fleste.
Og den røde tråden var; i alle titler lå det en latinamerikansk danseform representert.

Her kan runden igjen nytes i sin helhet:

Cornelis Vreeswijk med Deirdres samba
Nora Brockstedt med Tango for to
Di Derre med Rumba med Gunn
Kaoma med Lambada
Lou Bega med Mambo no 5
og Maurice Ravels Bolero

Tre små nøtter var det forventet at folk skulle stå (litt) fast på i denne runden.
Den korrekte tittelen på Vreeswijks Deirdres samba, navnet på gruppen Kaoma som hadde Lambada, og komponisten bak Bolero.

Og som forventet var det mange som stod fast på disse tre.
Men Ja, det e oss greide både den ene og den andre og den tredje utfordringen, og ble dermed det eneste laget med krutegode 12 poeng.
Kveldens nachos gikk så til dem.

August Strindberg

Vi skulle over til söta bror og litteraturens verden i aftenens ønskekategori.
Den het Svenske forfattere.
Og de tolv spørsmålene lagene fikk bryne seg på her var rundt følgende:

Mannen som helst ville være forfatter, men som istedet ble en av Nordens mest folkekjære visesangere; Evert Taube, journalisten og forfatteren bak Carl Hamilton og korsfareren Arn Magnusson; Jan Guillou, forfatteren bak Millenniumserien, Stieg Larsson - og den siste boken i samme serie ved navn Luftslottet som sprengtes.

Så til Sveriges mest betydningsfulle forfatter og dramatiker - August Strindberg, forfatteren Maria Gripe bak Tordivelen flyr i skumringen og Agnes Cecilia, mannen som fikk Nordisk råds litteraturpris i 1984 for romanen Juloratoriet; Göran Tunström, mannen som foruten journalistikk og forfatterskap ble en av Sveriges mest kjente diktere, nemlig Gustaf Fröding, Vilhelm Mobergs berømte verk med fire romaner som beskriver en svensk familis flytting fra Småland til Minnesota på 1800-tallet, Gunnilla Bergströms berømte karakter ved navn Albert Åberg, den verdensberømte forfatteren som skammelig og sørgelig nok aldri fikk Nobelprisen i litteratur; Astrid Lindgren, og til slutt suksessforfatteren bak bøkene om Kurt Wallander fra Ystad; Henning Mankell.



Roald Aas, Ville Ugler og Besserquizzerne var de tre lagene som greide tolv poeng på oppgaven.
Snittsum på akseptable 8,2.

Og når kveldens fjerde runde er unnagjort, bruker vi å stå igjen med den femte og siste.
Det er rart med det.

I kveld var det 20 år siden Berlinmuren falt, og dette ble også markert i quizform.
Siste kategori het således Berlinmuren og andre murer.


Først tilbake til 1961, da DDR startet med å lukke sektorgrensen i Berlin.
(Flere lag hadde forøvrig årstallet 1961 på Berlinmurens start aldeles korrekt, ellers varierte svarene helt fra 1939 til 1982.)

Så til Berlins overborgermester Willy Brandt som var den første til å bruke uttrykket skammens mur, Pink Floyds The Wall og bassisten Roger Waters, Bob Geldof som spilte Pink i filmatiseringen av The Wall, den nye skammens mur satt opp av Israel, Hadrians mur i Storbritannia, vestmuren og klagemuren som ligger i Jerusalem, den kinesiske mur som stod ferdig på 1600-tallet under Ming-dynastiet, presidenten i USA da muren falt i -89; George H.W. Bush sr., øverste leder for den sovjetiske kommunistparti den 9. november 1989; Mikhail Gorbatsjov, og så Jerikos murer som ble revet av ljomende basuner.

Kveldens lurespørsmål var det noen få lag som klarte - nemlig følgende:
Hvilken mur ble beseiret den 14. oktober 1947?

Riktig svar og riktig luring var lydmuren.



Ja, det e oss ble altså femmerbanden som hamlet opp med de andre lagene i kveld.
Nohr og ned ble trukket ut som neste ukes ønskekategori.

Velkommen tilbake til quiz på Kafka neste mandag, samme tid og samme åsted for fire quizzer til..

13 kommentarer:

Vims sa...

På Kafka igår ble jeg sittende å mimre sammen med mine lagkamerater over en musikkvideo som er laget til Maurice Ravels Bolero. Bortsett fra at det bare var meg som kunne huske den; Jeg ser tydelig for meg mennesker, som gjennom hele(!) Bolero, danser oppover og oppover en endeløs trapp. Nå har jeg lett litt, men kan ikke finne videoen på youtube heller. Har jeg drømt, eller er det flere som husker den?

mambo sa...

Å tape når en kan sin Gustaf Fröding, men bommer på noe ethvert normalt tenkende vesen forsøker å fortrenge - Kaoma, er absolutt til å leve med. Forteller nå sitt om hvilke kunnskaper de edle herrer i Ja d e oss prioriterer å besitte...

Anonym sa...

Ut frå det ein kan sjå av poenglista var det vel ikkje akkurat kunnskapen om Gustaf Fröding som velta nokon andre lag over ende her. Er Mambo noko indignert over at andre lag tek seieren, berre fordi han ikkje makta å svare så pass riktig at han fekk dei nødevendige poengane som krevast for å vinne?

Quizzer sa...

Oi. Skarp kommentar på sin plass fra Anonym!

Jeg vil rett og slett gi ros for musikkrunden, det er en fryd å være med på quiz når alt er så gjennomført. Her får man en sinnsyk blanding av herlige Nora Brockstedt, grusomme Lambada og fantastiske Bolero i ett, virkelig noe for enhver smak.


Jeg håper de som kunne Kaoma også kunne Gustaf Fröding, for balansens skyld.

Og jeg krester av meg en gratulasjon til Ja, det e oss med det samme.

Quizmaster sa...

Vims - Ja, ja, ja. Det er noe der! Jeg har sett noe lignende for mange, mange år siden.

Mambo - nå kan Kaoma trygt fortrenges, glemmes og begraves igjen, nå er den brukt i musikkøyemed og kommer ei tilbake!
Er ikke det fint å tenke på?
:-)

Quizzer - Takk, det er hyggelig å høre.
Flere lag kunne navnet på Fröding enn navnet på gruppen Kaoma, om det var det du mente.

Vims sa...

Ja, det er kjempelenge siden!
Tror ikke jeg var mer enn kanskje 6-7 år da den ble sendt på tv, men det er altså denne videoen jeg alltid ser for meg når jeg hører Bolero.
Jeg SKAL finne den.

Stay tuned. :-)

mambo sa...

selv mambo klarer å regne ut at han ble slått med mer enn ett poeng. Bitterhet er nok ikke ordet nei. Til det er respekten for de edle herrer for stor...

Anonym sa...

Eg synast vi alle er edle herrar og kvinner, dei som vinn og vi andre som slett ikkje vinn i tevlinga. Det er jo berre fasinerande kor mykje ulik kunnskap som samlast under same tak ein gong i veka.

Mick JAgger sa...

Amen to that! Og tenk at kunnskap skal være så morsomt? (Anonym, les morosamt.)
:-)

En noe skuffet Vims sa...

For spesielt interesserte; Trappevideoen jeg nevnte tidligere er hentet fra en film fra 1990 som heter The Orchestra. Den finnes dessverre ikke på youtube, men man kan lese litt mer om den her: http://www.zbigvision.com/TheOrchestra.html

Quizzoman sa...

En Quizzers uke.

Tirsdag: Trøtt, ikke sovet, grunnet over svar jeg burde kunne..
Må lese nyheter og pugge musikk.

Onsdag: Må pugge nyheter, må ikke gå glipp av noe som kan bli spurt om..hmmmm kanskje Norske kammerorkester.

Torsdag: Hva?? ikke quiz enda?? må pugge nyheter.''Musikk med blå i tittelen???

Fredag: Begynt å svette litt, abstinensene begynner å gjøre seg gjeldende, må pugge nyheter. kanskje høre no musikk som inneholder sko i tittelen?

Lørdag: faen ikke mandag nå heller.. blikket virrer, nervøse rykninger. Lese mere nytt..mm kanskje musikk fra 1963.?

Søndag: Nå nærmer det seg, siste innspurt på nyhetene. må pugge glimt...hva? ingen målscorer... oi..hva kan det da bli spørsmål om.. svett nå.. klam i håndflatene og lett irritert. Ikke forstyrr. hmm sanger som begynner på P...

Mandag: Nervøs sittende ved bordet. Har jeg lest alle nyhetene? Fillern skull hørt på musikk fra 62 eller med fargen rød..Så kommer den befriende lyden og roen faller...LETS GET READY TO RUMBLE.
Yeehaaaa.

Quizmaster sa...

Artig, Quizzoman!
Knall!
:-)

Kan jeg bruke denne i neste Quizzekampen?

quizzoman sa...

Hihi
Skal du bare gjøre Quizmaster..
En ære å bli publisert i quizzekampen..:-)