mandag 12. oktober 2009

Quiz 12. oktober 2009

Jajamen!
I kveld måtte det ekstraomganger til for å kåre en vinner.
Det var vel første gang denne sesongen, om jeg ikke husker feil?
Og ikke var det bare første quiz med ekstraomgang, det var også første gang Ja, det e oss vant denne sesongen.
De klarte å slå Mandagsklubben 2-1 etter én runde med fire spørsmål.
Gratulerer!


Vi gikk hardt ut i starten i kveld, med en noe tøff Aktueltkategori.
De som ikke hadde lest seg opp nevneverdig, måtte slite hardt for å få sårt tiltrengte poeng.

Aller først var denne ukens Glimt-bursdagsbarn Runar Berg som fylte 39 år på onsdag.
Ari Behn ble også viet plass i denne runden, og svaret på spørsmålet var om hans nye roman ved navn Vivian Seving etc.

Årets fredspris til Barack Obama var en selvfølge å ta med - men svaret var altså ikke USAs sittende president.
Derimot spurte vi etter de to sittende amerikanske presidentene som mottok fredsprisen i 1906 og 1919.
Disse var Theodore Roosevelt og Woodrow Wilson.

Så den nye platen til Kiss ved navn Sonic Boom, den amerikanske hvitkronespurven som er observert i Møre og Romsdal, den avdøde Boyzone-vokalisten Stephen Gatley, sjakkturneringen Nanjing Pearl Spring hvor Magnus Carlsen slo til i før helga, Knut Nærum som debuterer som forfatter i dagens Donald Duck & Co, Aune og Vebjørn Sand som åpnet nytt galleri i New York med alskens ubegripelig tant og fjas, og til slutt om tegnefilmfiguren Marge Simpson som debuterer som halvnaken forsidepike i Playboy.

Ingen lag med full score, lagene som ble liggende øverst med 11 poeng etter denne runden var Ja, det e oss, Mandagsklubben, Roald Aas, Norsk Pumpe og Gregersen og Tilslørte Bodøpiker.
Snittsum på 8,2.



Aftenens billedoppgave hadde fått tittelen Svensk film.
Tolv mer eller mindre kjente filmplakater av like mange mer eller mindre kjente svenske filmer, hvor spørsmålet ganske selvsagt var "Hva heter disse filmene"?

Og filmene som var representert i dagens billedoppgave var: Så som i himmelen, Änglagård, Populärmusik från Vittula, Utvandrerna, Flickan som lekte med elden, Juloratoriet, Fucking Åmål, Fanny och Alexander, Grabben i graven bredvid, Män som hatar kvinnor, Tilsammans og Trolösa.

Vi godtok selvfølgelig både norske og originale svenske titler på filmene.
Den desidert vanskeligste på hele runden var filmplakaten til Juloratoriet - denne var det kun Ja, det e oss som tok tittelen på.
Og dermed ble de også det eneste laget med full score på runden, hvilket gav velfortjent nachos og en velfortjent bitteliten applaus.

Dette gav også Ja, det e oss et godt byks i tet på poenglisten, da ingen lag hadde 11 poeng.
Derimot en hel drøss på 10.
Snittsum på 8,6.


Etter bilder kommer musikk.
Og i kveld ble musikkrunden den aller letteste for de fleste lagene.
Og de aller fleste gjennomskuet den vanlige (mer eller mindre) skjulte røde tråden i kveld; alle sangene ble fremført av grupper, og alle disse gruppene het et eller annet med sister eller søster.

Og den sammenlimte medleyen bestod så av disse:

Søstrene Bjørklund med Den glade vandrer
Shakespeares Sister med Hello (turn your radio on)
Andrew Sisters med Rum & Coca Cola
Pointer Sisters med Jump (for my love)
Twisted Sister med I wanna rock
Søsterhjemmet med Su-su-susa i hodet

Mandagsklubben, Selveste Antonsen og Wienerlaget var de tre som klarte 12 poeng i en runde som hadde en blank nier som snittsum.

Shakespeares Sister og Pointer Sisters var de to gruppene flest lag bommet på.



Kveldens ønskeoppgave het Fremskrittspartiet.
Tolv spørsmål rundt følgende hendelser og personer i partiet:

Mette Hanekamhaug fra Møre og Romsdal som er yngstemann på Stortinget, formannen i partiet som heter Siv Jensen, og FrPs forrige navn ALP som stod for Anders Langes Parti - med det fulle navnet Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.

Overraskende mange visste navnet på Mogens Glistrup som talte på møtet der ALP ble stiftet, og overraskende visste at det var Carl I. Hagen som brøt ut av partiet i 1974, dannet Reformpartiet og satt på tinget for dette - inntil det ble forsoning og han gikk tilbake til det som i 1977 tok navnet Fremskrittspartiet.

Videre til striden og kabinettspørsmålet rundt bensinavgiften som felte Willoch-regjeringen i 1986, den profilerte og ekskluderte politikeren Jan Simonsen, Terje Søviknes som er FrP-ordfører i Os kommune i Hordaland, sørlendingen Vidar Kleppe som ble ekskludert og dermed stiftet partiet Demokratene som han ennå er leder for, Per Sandberg som talte på Stortingets talerstol etter litt for mange juleøl og akevitt, Martin Schanke som havarerte sine muligheter til en fremtid i rikspolitikken etter å ha forlatt en skoledebatt - for så å klappe til en medpolitiker som kalte han feig, og til slutt - rundens vanskeligste som bare meget får klarte: mannen som fyller plassen etter Carl I. Hagen som 1. visepresident på Stortinget, Øyvind Korsberg.

Ingen lag med full score på denne runden.
Lagene som klarte 11 poeng var Roald Aas, Norsk Pumpe og Gregersen, Reaksjonære Historikere, Helt i Tet og Puls Mørkved.
Snittsum på 8,5.



Og om Aktueltrunden hadde vært vanskelig, ble så den tøffeste kategorien spart til slutt.
Og her presenterte vi også et tema vi aldri hadde kjørt før.
Siste kategori for kvelden het Latter.
Og denne dreide seg om nettopp latter i forskjellige variasjoner; kjente lattere, latterlige episoder, dødelige latterkramper og latter i film og musikk.
I det hele tatt en latterlige kategori.

Og første spørsmål var soleklart rundens vanskeligste.
Det lød som følger:
"Dad at comedy barn" er et kjent klipp på youtube, som det skal gort gjøres å ikke ha sett. En mann har filmet sin far som blir tatt opp på scenen sammen med to andre for å "fremføre" en kjent sang, men faren, ved navn Doug Collins, har en så smittsom latter at han stjeler showet totalt. Dette youtube-klippet er hittil vist over 18 millioner ganger. Hva heter den kjente sangen som til slutt blir fremført på slutten av dette berømte klippet?

Riktig svar, som ytterst få hadde, var Queens Bohemian Rhapsody.

Da var spørsmål nummer to langt enklere, dette var om kulturhuset og scenen Latter som ligger på Aker Brygge i Oslo.

Så til to kjente dødsfall grunnet latter.
Den første om dansken Ole Bentzen som lo seg ihjel mens han så komedien A fish called Wanda.
Det andre om engelskmannen Alex Mitchell som døde etter å ha ledd voldsomt i 25 sammenhengende minutter etter å ha sett en skotte i kilt som skulle bekjempe en blodpølse ved hjelp av en sekkepipe.

Den siste sketsjen vises nedenfor for de som tør se den.
Dog på eget ansvar.



Så til lattergass eller lystgass som heter Dinitrogenoksid, mannen som spilte rollen som psykologen som skulle få mannen som ikke kunne le til å le i filmen Mannen som ikke kunne le fra 1968 - nemlig Harald Heide Steen jr, sangen I love to laugh fra filmen og musikalen Mary Poppins, Alf Nordhus som fikk et berømt anfall av latterkrampe under innspillingen av datidens 20 spørsmål med programleder Rolf Kirkvaag, Valentina Hasan som ble verdenskjent da hun deltok i den bulgarske utgaven av Idol med Mariah Careys Without you som ble hetende Ken Lee, verdens mest kjente evil laugh av Vincent Price, blant annet brukt i Michael Jacksons Thriller, Elvis Presley som lo seg gjennom en kjent versjon av Are you lonesome tonight, og til slutt om den kjente amerikanske klubben ved navn Laugh Factory som ligger i Los Angeles.

Snittsummen på denne runden ble kveldens laveste med 7,3.
Ingen lag med full score på denne runden heller, Mandagsklubben fikk som eneste lag 11 poeng, og klarte dermed å ta igjen Ja, det e oss.

Og etter én runde og fire spørsmål, var seierherrene på Ja, det e oss glade, lykkelige og jublende etter noen nervepirrende minutter.

Og spørsmålene som tilfeldig ble trukket ut i ekstraomgangen kan studeres i sin helhet i neste utgave av Quizzekampen.

Heilt Blank kom på ønskekategoriplass i kveld, og de valgte både klokt og godt.
Jeg tror den kommende fjerdekategorien på neste quiz blir meget godt mottatt, kjenner jeg lagene rett.

Har du spørsmål eller kommentarer rundt kveldens quiz, er det som vanlig velkomment i kommentarfeltet nedenfor.

Takk for i aften, og velkommen tilbake neste mandag!

17 kommentarer:

Mick JAgger sa...

Så utrolig bra filmatiseringen av Populærmusikk fra Vittula var, utrolig kult klipp du har funnet fram.
Veldig artig quiz.

Quizzer sa...

Som alltid fabelaktig quiz. imponerendde nivå på vinnerlagene.

Ida M. sa...

Hihihihi,jeg har ikke sett Dad at comedy barn,kjempeartig!

Nina sa...

Det er feil at Maria Carrie hadde sangen without you for det er en engelsk gruppe som heter Badfinger som har orignalen, sangen ble gitt ut allerede i 1970 og ble 1 år senere sunget av svenske Harry Nilsson. http://www.youtube.com/watch?v=NGuJOfrakc8 Harry Nilssons versjon. http://www.youtube.com/watch?v=S9aNIhxIz10 Orginalen med Badfinger.

Palpatine sa...

Kudos til veldig beskrivende bilde i forrige quizzekampen! (La oss håpe litt flere enn én fisk hopper over, etter hvert.. (Og hurra for nok en kjempequiz!)

Det beste med Dad at comedy barn er at sketsjen egentlig er ulidelig dårlig... Hadde det ikke vært for "Dad" ville ingen noensinne husket den, og nå har 18 mill. sett den.. Gøy!

De kunne ha trengt "Dad" i blodpølsesketsjen, for den var faktisk ikke spesielt morsom i det hele tatt.. Han kunne nok løftet den til nye høyder.. Men med Dads humor spørs det bare om det ikke ville vært fare for hans eget liv og helse..

Anonym sa...

Jeg synes også det var en artig kviss, men jeg reagerer på at du og Knut harselerer med Fremskrittspartiet på denne måten. Dere kunne ha funnet frem til spørsmål som satte Partiet i et bedre lys enn å dra frem ekskluderte medlemmer og uheldige episoder som faktisk ALLE partier har, ikke bare FRP. Kvissen skal vell fremstå som politisk uavhengig, men det skulle man nesten ikke tro.

Mick JAgger sa...

Ka faen .....?!?!?
Tipper Anonym kødda her?

Anonym sa...

Nei, jeg "kødder" ikke!

Oskar Matzerath sa...

Hvorfor må Quizzen være politisk uavhengig? Såpass slingringsmonn får vi gi quiz-master og Herr Eide. Selv har jeg bakgrunn i det Østerrikske Frihetspartiet, uten at jeg av den grunn løsnet sikringen på min luger forrige mandag.

Jorun Henriksen sa...

Jeg skal ikke blande meg borti diskusjon om politikk her, bare si at jeg deltok nettopp på en quiz i Trondheim, og du verden som jeg savnet den gode, trygge stemmen til Quizmaster Okkenhaug! Ikke minst en ORDENTLIG musikkrunde som er profesjonelt satt sammen der alle har noe til felles. Dere må Norges beste quiz, jeg kan ikke tro noe annet. Gleder meg til å prøve ut Gründer, de skal visst ha verdens beste milkshake har jeg hørt...

:-)

Litt rødlig:) sa...

Haha, når man omtaler Frp som Partiet (med stor P), så føler man seg nok litt truffet av spørsmålene på mandag, ja. Men når det kommer til stykket er det jo sånne ting folk flest husker og forbinder med Frp. Ekskluderinger og sex med mindreårige er jo oftere i nyhetene enn glad-saker som Hanekamhaug på tinget.

Lett blålig sa...

Anonym - jeg må nok arrestere deg på en kommentar som var nokså usaklig og historieløs.
Liv og Herr Eide har stilt spørsmål om pinlige øyeblikk for bortimot alle partier. Dessuten, hvor heldig er ikke du som får en hel kategori om ditt parti? Det har ingen andre fått før (så vidt meg bekjent).

Hvor quizmasterne står politisk er forsåvidt uinterresant og også ikke særlig synlig, det eneste som er gjennomskubart med quizzen er at de begge elsker Beatles.
Og det må de jo bare få lov ti.

Mick JAgger sa...

Veldig enig med de fire siste kommentarene!

Quizmaster sa...

Ojojoj!
Her var det mye å svare på.
Jeg begynner øverst.

Mick JAgger: Takk, og ja. Artig film!

Quizzer: Takk - og Ja, veldig.

Ida M: Da var det på tide! :-)

Nina: Ja, det stemmer nok at ikke Mariah Carrey hadde originalen, men den godeste bulgarske sangerinnen sier, før hun skal prøve seg, at hun skal synge Carreys versjon. Så for ikke å forviire unødig ble spørsmålet stilt slik.

Palpatine - Kjempetakk for kudos, utrolig trivelig at slikt blir lagt merke til! Jeg er veldig enig ang. Dad at comedy barn - et veldig tamt og plumpt opplegg i utgangspunktet.

Anonym - Jeg har faktisk litt problemer med å ta deg seriøst. Men svaret mitt er uansett; Vi harselerer med hvem vi vil og hva vi vil, og grensene for hva som er sømmende å tøyse med bestemmer vi selv.
Jeg har ellers ikke noe behov for å utdype verken hvor jeg eller Herr Eides står politisk.

Oskar Matzerath: :-)

Jorun: Du verden, takk og takk og takk og det var det så alt for mye.
Og ja - Gründers milkshake skal visst være sagnomsust, og med god grunn.

Litt Rødlig: :-)

Lett blålig: Vi har hatt en billedoppgave med kjente AP-folk for rundt et år siden, tror jeg.
Ang. The Beatles: Busted. You got me.
:-)

ein i kroa sa...

Eg synast spørjemeisteren gjer ein fremraganda jobb på spørjetevlinga som er kvar måndag. Det er vel ikkjo noko tvil om at deltakarane kosar seg på Kafka, det synast også godt på ordvekslinga her inne. Og ja, gje oss meir av poltisk snerring mot ulike parti. Så har vi noko å humra over.

Mick JAgger sa...

AMEN!

Knut Eide sa...

Til Anonym!
Jeg leser på quizbloggen at en person som underskriver med ”Anonym” uttrykker en slags forbauselse over at vi, Liv og hr. Eide harselerer med Fremskrittspartiet på siste mandags Quiz. Til orientering var den omtalte ønskeoppgaven utelukkende forfattet av undertegnede. Således er min Quizmasterpartner Liv helt uten skyld i den påståtte harseleringen.
Da jeg forfattet FrP-oppgaven la jeg min flid i å ikke gjøre noen spørsmål tendensiøse. Jeg brukte absolutt ingen negative adjektiv i omtaler av de aktuelle FrP-poltikerne og de ekskluderte sådanne. Det er faktisk slik at FrP er et parti som til en viss grad har tydd til ekskludering av medlemmer som var på kollisjonskurs med ledelsen. I noen tilfeller politikere som var både fargerike og synlige i landskapet.
Av i alt 12 spørsmål var to viet ekskluderte. Tre andre gikk på personer som henholdsvis hadde ekskrementert på slepeanordningen på hvert sitt vis. Sex, alkohol og et vel ubetenksomt flathåndsslag til en politisk motstander.
Det er slike ting folk husker og det er slike ting vi spør om. Vi har utvilsomt stilt spørsmål om politikere fra alle andre partier. Og veldig ofte etter at de har figurert i overskriftene på mer eller mindre ufordelaktig måte. Slik har vi gjort og slik akter vi å gjøre. Allerede i quizen nå mandag kommer et spørsmål angående en samepolitiker som sleivet verbalt. Jeg forventer ikke å bli kalt rasist for at jeg spør om vedkommende.
Quiz er etter min mening mye mer en rett fram kunnskapskonkurranse. Den er en miks av ren viten, trivialiteter, humor og pussige fenomener.
Med andre ord er Quiz kultur.
Jeg skal holde meg god for å nevne hvilket parti som er mest negativ til kultur i sin retorikk.
Knut Eide
(Absolutt ikke anonym).