tirsdag 24. februar 2009

Quiz 23. februar 2009

Da tok sannelig jentene på Gilmore Girls formerly known as Roald Aas sin aller første seier i år.
De vant soleklart med 56 poeng, hele tre poeng foran Ja, det e oss, InQuizisjonen; den spanske og Oskarsk på andreplass.
Gratulerer!
- Og gratulerer også til alle lag som var tilstede på denne quizkvelden, hvor vi altså satte tidenes absolutte rekord med utrolige 38 deltagende lag.
Fabelaktig!

Den første kategorien i kveld bød på følgende aktualiteter:
Glimts tap mot russiske Rubin Kazan på La Manga, turbulensen omkring NAV og dagpenger, hijab-saken og Knut Storbergets statssekretær og politiske rådgiver, høyrisikofangene som rømte fra et fensel i Hellas, Leonel Benjamin Agüeros berømte bestefar ved navn Diego Maradona, svenske Anders Södergren som dro nesten hele jaktstarten og endte opp med VM-sølv bak Petter Nordthug jr, Ida Marias takknemlighet for mottatte gullplate, Siv Jensen og de påståtte sharialovene som råder i Malmø, Mgp-vinner Alexander Rybak, årets Song Contest-bidrag fra Georgia som utilslørt har fått tittelen We don't wanna Put in, og til slutt bystyrerepresentanten i Bergen som foreslår forbud mot bruk av sydvest av politifolk i tjeneste.

Kun Ja, det e oss klarte full score på kveldens første runde, med flere lag hakk i hæl.
Snittsum på 8,4.




Så kveldens billedkategori.
Denne var i sin helhet viet de oscarnominerte skuespillerne som ble feiret i natt.
Tolv personer; seks kvinner og like mange menn hvor alle var avbildet i de roller og i de filmer de var nominert i innsatsen for.
Personenens riktige for- og etternavn gav 12 oppnåelige poeng:

Kate Winslet, Sean Penn og Penelope Cruz

Sean Penn, som fikk oscar for beste mannlige hovedrolle i filmen Milk, Brad Pitt i The curious case of Benjamin Button, Angelina Jolie i Changeling, Meryl Streep i Doubt, Michael Shannon i Revolutionary Road, Robert Downey Jr i Tropic Thunder, Anne Hathaway i Rachel getting married, Kate Winslet som fikk prisen Beste kvinnelige hovedrolle for innsatsen i filmen The Reader, avdøde Heath Ledger i The Dark Knight som posthumt fikk prisen Beste Mannlige Birolle, Mickey Rourke i The Wrestler, Penélope Cruz som fikk prisen Beste kvinnelige birolle i Woody Allens film Vicky Christina Barcelona og til slutt Amy Adams i filmen Doubt.

Kun Roald Aas med 12 poeng her, og de mottok så aftenens første nachos for denne bragden.
Noen få lag på 11 poeng, og en hel drøss med 10 poeng.

(Hvis noen lurer på hvorfor Ja, det e oss ikke fikk nachos for sin ene tolver på første kategori, er dette fordi vi aldri gir nachos for single tolvere på Aktuelt. Dette er den eneste kategorien hvor alle lagene i utgangspunktet stiller likt mht nyhetsoppdateringer osv - samt at vi har et begrenset antall nachos å dele ut hver kveld.)



Så var det tid for musikkrunde - og i kveld var vi tilbake med seks låter med navn på gruppe og korrekte låttitler.
Vi skulle besøke England i kveld, og musikkgenren var regelrett rock.
Både av den mjuke og den harde sorten.
Seks engelske rockegrupper altså, med hver sin (i de fleste tilfeller) kjente låt.

Og disse var som følger:
Deep Purple med Smoke on the water
Herman's Hermits med No milk today
Genesis med Land of Confusion
The Clash med Should I stay or should I go
Iron Maiden med Phantom of the Opera
Queen med Bohemian Rhapsody

Irons Maidens låttittel var rundens desidert vanskeligste, laget ved navn Neeeeeei var det eneste av alle 38 som tok denne.
De ble således også det eneste laget med 12 poeng, og aftenens andre nachos kunne velfortjent mottas av dem.
Flere lag på 11 poeng, og en høy snittsum på 9,1.

Aurora Borealis

Så kveldens ønskekategori.
I kveld en nokså mindre omdiskutert fjerde kategori enn sist - i kveld bar denne tittelen Reiseliv i Nordland.
Og her var vi innom Norges femte største isbre; Blåmannsisen, Lofotr Viking Museum på Borg, Oksebasen rakketoppskytingsfelt på Andøya, nordlyset, Batterie Dietl i Steigen som skulle kontrollere skipstrafikken i Vestfjorden under andre verdenskrig, den undersjøiske Nappstraumtunnelen som binder sammen Vestvågøya og Flakstadøya, Helgelandsbrua på 1065 meter som forbinder Sandessjøen med Leirfjord, Arctic Circle Raceway i Storforshei i Rana, Vinterfestuka i Narvik, fjellkjeden De syv søstre i Alstahaug, fjellformasjonen Torghatten i Brønnøy, og til slutt om den kraftige tidevannsstrømmen, både omtalt av Edgar Allan Poe og Jules Verne; nemlig Moskenesstraumen.

Hele ni lag med 12 poeng, og dette ble kategorien med kveldens høyeste snittsum.
Denne på 9,8.
Og etter kveldens enkleste kategori kom kveldens vanskeligste ..

Ove Aunli sender ut Oddvar Brå

Siste tema for kvelden var Skisport, innledet av Bjørge Lilleliens gledeshyl da Oddvar Brå gikk over målstreken under ski-Vm i 1982.
Og her ble det spurt etter Janne Ahonen som i 2008 vant sammenlagtseieren i den tysk-østerrikske hoppuka for femte gang på rad, G-en i konkurransegrenen Super-G som står for Giant, det norske laget som vant 4 x 10 km herrestafett under ski-VM i 1982; Oddvar Brå og Ove Aunli ble her nevnt - og de to siste som quizzerne skulle finne ut av var Pål Gunnar Mikkelsplass og Lars Erik Eriksen.
Videre til Ole Einar Bjørndalens fire av fire mulige gullmedaljer under OL i Salt Lake City i 2002, Kjetil André Aamodt som tok gull i alpint både i 2002 og 2006, kroatiske Janica Kostelic, Garmisch-Partenkirchen som ligger i Tyskland - og ikke Østerrike slik veldig mange trodde, østerrikeren Herman "Herminator" Maier, det årlige Vasaloppet i Sverige, Ole Ellefseter som er én av tre nordmenn som har vunnet dette løpet, og til slutt Schattenbergbakken i Oberstdorf.

Ingen tolvere her på en nokså vanskelig runde, men en del tiere og ellevere ble utdelt.
Snittsum på 7,3.

Og De evige toer-frøknene kunne altså stolt og jublende klatre aldeles øverst på seierspallen som enere etter sterke prestasjoner i kveld.
Laget Nachos fikk neste ukes ønskekategori, og denne er det garantert flere lag som kan glede seg til.

Jeg takker stolt og ydmykt for oppmøtet i kveld, og kan med fullkommen sannhet si; NÅ er grensen nådd.
For deltagerrekorder, altså.
Jeg hadde aldri i mitt liv trodd det gikk an å få 38 lag samlet på Kafka.
Og det hadde heller ikke gått, hadde det ikke vært for lagenes samarbeidsvilje, velsignede gode humør og evne til å dele på bord, stoler, plass og rom.
Og til alle som satt trangt og kummerlig, til alle som måtte reise seg hver gang noen skulle forbi, til de som satt klemt innerst, nederst og bakerst, til de som lagde innleveringsallianser med hverandre og som tok til takke med en stearinbelagt sildtønne som bord, til de som smilte og var fornøyde uansett ubekvemmeligheter; TUSEN TAKK.
Dere er gode quizzere!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Snakker om sær kategori! Skisport... Denne var jo enda mer sær enn gilmore girls, kurt cobain og barbie. Møkkakategori med møkkaspørsmål

Anonym sa...

Endelig en hel quiz med voksne, intellektuelle og ordentlige spørsmål. Slik skal det være. Ski-vm har større seertall enn gilmore girls for å si det slik...

Anonym sa...

Jeg vil rette en stor takk til Liv som på vanvittig vis greide å skaffe bord til utrolige 38 lag i kveld. Fantastisk!
Jeg kan ikke forstå annet enn at dere står bak Norges desidert beste quiz. Fenomenalt!
Lydkuttet med salige Bjørge Lillelien var et artig gjenhør jeg satte stor pris på.

Anonym sa...

Skisport ka f e d? Snakk om sært emne!
Ellers takk for fin quiz.
Hilsen godt innpresset på kafka.

Anonym sa...

Flott Quiz. Noen irriterende stang ut. Gratulerer til de "evige" toerne R.Aas. Kan ikke delta neste mandag og sliter med abstinenser i skrivende stund.

Anonym sa...

Til alle som påstod at forrige ukes ønskekategori var for sær, den hadde snittsum på 8.
Skisport var altså vanskeligere for oss som ikke i det hele tatt kunne noe som Gilmore Girls.
Det går opp og ned her i verden...

Anonym sa...

Enig med Han som ba om lys og fikk det. Kafkaquizen er nok verdens aller beste. :-)

Hvilken musikk var det som åpnet bildekategorien igår forresten?

Anonym sa...

Liv Kjære Liv. På jobb mandag kveld, og hva ser jeg, dvs ikke fikk høre: Phantom of the Opera, Iron Maiden. Kan jeg få oppleve en annen trudelutt ved en senere anledning? Iron Maiden går som kjent til det meste.

Quizmaster sa...

AnonymI - Det tas til etteretning.

AnonymII - Fint at du likte kategorien(e)!

Han som bad om lys - Takk, og bare hyggelig!

Skisexpert - Værsågod

InQuiziTrond - Takk, og god bedring med abstinensene. Det kan nok hende det vedvarer en stund?

Mona B - Ja, så sannelig gjør det det.

Vimsn - En blandings mellom 20th Century Fox og Star Wars

AnonymIII - Det kan nok hende! Tittelen var det, som du kanskje så, kun ett lag som klarte. Forøvrig artig å lese Iron Maiden omtalt som en 'trudelutt'.
:-)