mandag 26. januar 2009

Quiz 26. januar 2009

Ja, det e oss ble kveldens seierherrer med 54 poeng, og de tok da sin andre seier i år.
Og dermed sin andre seier på én måned.
Gratulerer!

(Forøvrig kan det nevnes som en kuriositet for spesielt interesserte at helseavdelingen hos fylkesmannen i Nordland har vært representert på alle tre forskjellige vinnerlag etter nyttår.)

Quizkvelden startet med det vanlige Glimt-relaterte spørsmålet, i kveld om den nye direktøren Bjørn Tore Hansen, demontrasjonene i Reykjavik, Barack Obama son nå er tatt i ed som ny president i USA - og dermed landets president nummer 44, hans svigermor Marian Robinsson som også flytter inn i det hvite hus, DNB Nor som hever seg over et vedtak i bankklagenemda, Israel som innrømmer bruk av hvit fosfor i krigen i Gaza, kaptein Chelsy Sullenberger som ble mottat som helt da han kom hjem til San Fransisco, Kina som nå er gått inn i Oksens år, avdøde og nå Oscarnominerte Heath Ledger, Halvdan Sivertsens spellemannpris, Oro Jaska Beana som fikk prisen for årets hit, og til slutt om Tom Hanks som har bedt om unnskyldning for å ha kalt mormonerne uamerikanske.

Dette var en av de absoluitt sjeldent lette Aktuelt-rundene.
Hele sju lag med 12 poeng - og kveldens enkleste runde med en snittsum oppe på 10.

Så et nytt tema og en ny kategori - denne i form av bilder.
Tolv personer skulle gjenkjennes og skrives navn på, og disse tolv personene tilhører det britiske kongehuset.
Dronningen med sin mann, datter og sønner, svigerdøtre og barnebarn.
Og disse var da representert med bilder:
Dronning Elisabeth og hennes prinsgemal Philip, prins Charles og hertuginne Camilla, prinsene William og Harry, prins Andrew og prinsesse Anne, grevinne Sophie og prins Edward, og til slutt de to vanskeligste; prinsessene Beatrice og Eugenie.
Hele 11 lag med full score her, og snittsum på 9,9.

Aftenens musikkrunde var en særdeles vanskelig en.
Knalltøff - for flere lag.
Den røde tråden her var eksotiske dyr - som enten gikk igjen i låtenes titler eller gruppenes navn.
Og følgende musikk var smeltet sammen i en medley:

The Tokens med The Lion sleeps tonight
Bill hayley & his comets med See you later alligator
Whitesnake med Here I go again
Foo Fighters med Wonkey Wrench
Flamingokvintetten med Lyckliga gatan
Henry Mancini med Baby Elephant March

Ingen lag klarte The Tokens, få lag klarte Flamongokvintetten og mange trøblet med Mancini og hans låts tittel.
Ingen lag med tolv poeng, ei heller noen lag med 11 - kun Ja, det e oss klarte 1o poeng.
Snittsummen var naturlig nok lav - på 6,2.
Men sannelig - det skulle faktisk ble ennå vanskeligere...


Ønskekategorien i kveld ble introdusert av Frank Sinatras Come fly with me, og vi skulle således opp i luften i temaet Fly.
Utfordringene her var Charles Lindbergh som var førstemann både solo og non stop over Atlanterhavet, F-16 som har det offisielle navnet Fighting Falcon, Mo i Rana lufthavn som heter Røssvold, flyplassen utenfor Sandnessjøen som heter Stokka, den brasilianske flyprodusenten Embraer, den amerikanske flytypen Cessna, flyskolen the United States Navy Strike Fighter Tactics Instructor Program som mer populært kalles Top Gun, antall jetmotorer på flytypen DC-8, betydningen av bokstavene ILS, Færøyenes nasjonale flyselskap som heter Atlantic Airways, Ryanair som kommer fra Irland, og til slutt om USA som har én bokstav som kjenningsbokstav eller halenummer - nemlig N.

Dette ble kveldens vanskeligste kategori, med en snittsum nede på 6.
Ja, de e oss var eneste lag med full score, og dermed var heder i form av nachos på sin plass.
Og det samme laget ble nå liggende 3 poeng foran før siste runde.

Siste runde het Måne og Moon, der nettopp disse to ordene var gjenganger enten i spørsmål eller svar.
Måneskinnssontaten av Beethoven, Pink Floyds Dark Side of the Moon fra 1973, Sovjetunionen som stod bak den tekniske bragden med Lunar 3, Apollo 8, den vakre Månestråle fra Sølvpilen, Månefisken, Jupiter med månene Io og Europa, Blue Moon som ble innspilt av Vazelina Bilopphøggers som Blå Lys, Månefestivalen i Fredrikstad, boken Måneorkesteret skrevet av Unni Lindell, Eugene O'Neill som skrev Måne for livets stebarn - og til slutt om hvor mange moonbuggyer som ble forlatt under Apolloferdene og som fortsatt står igjen der oppe.
Og nå vet altså de som var tilstede på forrige quiz at månen har tre slike biler stående på seg.

Ja, det e oss vant altså quizkvelden med 54 poeng, Mandagsklubben på andre med 52, og Helt i tet og Roald Aas på delt tredje.
Sammen-rask forbereder seg trolig på neste ukes fjerde kategori, da de og vi er de eneste som vet hva den vil bringe.

Takk for i aften, og vel møtt neste mandag!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Månefisk er ikke et dyr. Det er en FISK.

Quizmaster sa...

Du har forsåvidt rett i det.
Tanken bak formuleringen var kanskje at å spørre om hva slags fisk ble for enkel?
Jeg og Herr Eide har forøvrig hatt samme diskusjon, rett gjerne spørsmålet/påstanden til han - så får du trolig et vettugt svar.

Anonym sa...

Hei! Takk for fin quiz, atter en gang kommer man hjem klokere enn man var da man dro hjemmefra kl 1730. Ikke rikere på penger, men på kunnskap. Litt ihvertfall, nå har jeg hørt om en gruppe som heter The Tokens, samt at jeg vet at det står tre biler på månen. Takk for det! Jeg bare reagerte på en liten ting i kveld. Du sa noe sånt som "Vi ser oss nødt til å splitte opp teten" eller "vi må gi dere større utfordringer" før musikkrunden. Da hadde en del lag 24 poeng, altså to tolvere hver. Betyr det at dere har flere runder som dere bytter inn etter hvert som dere ser hvordan kvelden fyker an, eller er ting tilfeldig? Spørsmålet er ikke ment som kritikk, jeg er bare nysgjerrig på hvordan dere gjør det. Og du har tre runder og Herr Eide har to, stemmer ikke det?

Anonym sa...

Fisk er også dyr, jf Aschehoug og Gyldendals store leksikon (t.o.m ålreite dyr)

Quizmaster sa...

Han som bad om lys - Ja, jeg har tre og Herr Eide har to.

Det er helt i orden at du spør, og om det hadde vært et kritisk spørsmål hadde det vært aldeles i orden.
Vi har ikke med oss flere runder enn fem - og disse er "fastlåst". Slik blir quizen også uforutsigbar for oss - og slik kan quizen både bli for lett og for vanskelig - vinnerlaget kan få både få 47 poeng og 59. (Og trolig også 60 en gang.)

Jeg visste at musikkrunden var i overkant tøff (det må være noen av disse også) - så det var med viten og vilje en enkel billedrunde. Dermed mange lag i tet, og så må man etter hvert splitte opp denne teten. Med tøffe spørsmål.
Det var nok det jeg mente med hva jeg sa, uten at jeg egentlig husker hva jeg sa.
Man sier jo så mye rart ..
:-)

Quizmaster sa...

Anonym 2 - Det stemmer nok. Man deler vel inn i fisk, fugl og dyr - men at fisker og fugler også er dyr.
Vil jeg tro?

Anonym sa...

Takk for svar, og takk for at du la ut et bilde av vakre Månestråle!

Vims sa...

Jeg hadde et kjæledyr en gang som het Nemi. Dagen lang svømte han rundt i bollen sin. Månefisk var han riktignok ikke. Derimot et prakteksemplar av en (ålreit) kampfisk. (Før han flyttet inn hos meg bodde han i en ganske alminnelig dyrebutikk. Der solgte de mest fugler og fisker, og ellers nesten ingen andre typer dyr.)